Beweging is goed, meer bewegen is beter deel 1

 

De norm voor bewegen is 30 minuten per dag of 150 minuten per week. Kom jij daar aan?

 

Laten we eerst eens kijken wat matig tot intensief bewegen is.

Bij matig tot intensief bewegen gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling versneld. Je raakt niet buiten adem en je kunt ook gewoon nog praten, zingen wordt wel lastiger. Matig tot intensief bewegen is van het niveau recreatief fietsen, zwemmen of wandelen. Je hoeft hiervoor dus niet naar de sportschool. Echter heb je geen zin om naar buiten te gaan omdat het weer je niet aanstaat? Dan kan je thuis ook matig tot intensief bewegen door bijvoorbeeld het huishouden te doen: stofzuigen, dweilen, afnemen, ramen wassen, bezemen enzovoort enzovoorts. In de tuin kan je ook matig tot intensief bewegen met harken, paadje vegen, grasmaaien, opruimen, snoeien en dergelijke. Voor het gezondheidsvoordeel moet je wel de handelingen 10 minuten aaneen verrichten.

Denk je nu: “ik werk in een winkel, dus ik beweeg genoeg”, dan heb je het mis. Staand werk zoals in een winkel werken of kapper zijn wordt onder licht intensieve bewegingen geschaard. Licht intensief bewegen is beter dan zitten en levert daarom iets gezondheidsvoordeel op.

Matig tot intensief bewegen leveren zowel mentaal als fysiek gezondheidsvoordelen op. Je hoofd raakt er leger van, de bloeddruk, het hart, de bloedvaten, de spijsvertering, de spieren, de longen, eigenlijk het hele lichaam heeft baat bij bewegen.

Maar hoe pas jij het in je strakke dagplanning in? Het minst ‘tijd’ kost het je als je aan de randen van je werkdag matig tot intensieve beweging plant. Parkeer bijvoorbeeld je auto op 10 minuten lopen van je werkplek of van huis. Wandel daarbij in de lunchpauze nog eens 20 tot 30 minuten en je komt aan de aanbevolen minuten beweging op een dag. Heb je een klein boodschapje te doen? Pak wat vaker de fiets. Op korte afstanden en in de bebouwde kom ben je met de fiets vaak sneller bij je bestemming dan met de auto. Reis je met het openbaar vervoer? Neem een bushalte verderop, of loop/fiets eens naar het station plaats van de auto te nemen. Hondenbezitters kunnen langzamerhand hun hond opvoeren, met andere woorden langere wandelingen en tussen het snuffelen door goed doorstappen. En als je kleine kinderen hebt, dan is de speeltuin of speelveld voor jong en oud een mooie uitlaatklep. Ga tikkertje doen, speel verstoppertje of een balspel. Zet je peuter of kleuter op de schommel en duw hem lekker lang heen en weer. Ga zelf ook weer eens schommelen😉.

Vind je dit allemaal niks, dan kan je er ook een gewoonte van maken om ’s avonds na het eten in plaats van op de bank te ploffen een wandeling te maken.

Zo kunnen kleine aanpassingen in je dagritme positief bijdragen aan het verbeteren van je leefstijl en gezondheidsvoordelen opleveren.

Als Leefstijlcoach werk ik al een tijdje voor Simple Check, een bedrijf dat Preventief Medisch onderzoeken verricht bij andere bedrijven. Samen met mijn andere collega’s verricht ik deze PMO’s en geef kort een aantal leefstijl adviezen. Deze onderzoeken zijn voor de werknemer kosteloos en de werkgever krijgt niets van de resultaten te zien, hooguit bij voldoende deelnemers een groepsrapportage. Het is dus voor werknemers heel laagdrempelig om een te onderzoeken hoe het met hun gezondheid staat.

Dit prachtige werk, niet alleen de soorten mensen, maar ook de uithoeken van Nederland waar ik kom, vraagt naar meer. Niet zozeer meer onderzoeken, maar wel meer coaching van individuen. Sommige werknemers komen al met tranen in de ogen van de stress bij me binnen, anderen weten na corona niet meer hoe ze hun kilo’s kwijt moeten raken en in beweging moeten komen. Weer anderen hebben moeite met het stellen van grenzen als het gaat om eten of drinken.

De hoeveelheid voorbeelden waarbij voor een goed duurzaam functioneren de leefstijl aangepast kan worden zijn legio. Op locatie is er veelal weinig tijd en gelegenheid om de werknemers langdurig en duurzaam te coachen. Het is wel mooi om deze mensen toch een klein zetje in de goede richting te kunnen geven door het gesprek of de informatie die ze op het portaal kunnen vinden.

Doordat ik tijdens mijn werkzaamheden in de health check bus veel mensen ontmoet waarmee ik contact maak merk ik dat ik graag meer wil halen uit deze contactmomenten. Dit houdt in dat ik getriggerd wordt om nog meer focus te leggen op de vele mogelijkheden die een goed vervolgtraject bieden. Hierbij bedoel ik dan vooral de individuele coachtrajecten die voor veel mensen een uitkomst bieden om met nog meer kennis en inspiratie de juiste leefstijlkeuzes te kunnen maken. Zodat dit niet alleen op de korte maar zeker ook op de langere termijn veel zal opleveren. 

Kijk op www.fleurjehart.nl en neem contact met me op. Een individueel coachgesprek kan afgesproken worden bij mij, bij jouw, op een locatie of gedurende een wandeling in de natuur.

Na enige tijd als leefstijlcoach voor een bedrijf gewerkt te hebben is het nu tijd om mijn eigen praktijk te laten groeien.

Als leefstijlcoach bekijken we op een positieve manier waar (kleine) successen te behalen zijn zonder bijvoorbeeld een strak dieet te moeten volgen of tig keer per week in het zweet werken in de sportschool. We kijken niet alleen naar beweeg- en voedingspatronen, maar ook stress en slaap komen ter sprake.
Zit jij niet optimaal in je vel en je wilt daar verandering in brengen? Neem contact met mij op om gedurende een gratis intake gesprek van 20 tot 30 minuten te kijken of er een wederzijdse click is en hoe we eventueel het traject samen ingaan.